Genellikle sağlık alanında kullanılan cerrahi makas birçok cerrahın vazgeçilmez aletleri arasındadır. Cerrahi makas, tipik olarak pansumanları, dikişleri ve biyolojik dokuyu kesmek için özel olarak üretilen makaslardır. Yapımında genellikle çelik kullanılır. Bazı makaslar ise sert olması için kesici kenarları tungsten karbür ile güçlendirilir. Buradaki sertlik keskin kenarlı kesime imkan verir ve daha pürüzsüz bir kesim elde etmenizi sağlar. Ayrıca uzun veya kısa kısa kulplu uçlara sahip olabilir.
Cerrahi makasları diğer makaslardan ayıran en önemli özellik virüs ve bakterileri üstünde tutmayarak steril bir ortam sağlamasıdır. Bunun nedeni üstünde bakterilerin ve virüslerin beslenebileceği girinti ve çıkıntılara sahip olmamasıdır. Ameliyatlarda yumuşak dokuyu kesmek için en çok cerrahi makaslar tercih edilir. Kaliteli ve en uygun cerrah makasını satın almak için Davye ekibine ulaşabilirsiniz. Daha birçok makas ve tıbbi aletleri incelemek fiyatları görmek ve alışveriş yapmak için web sitemize üye olmanız yeterlidir.
Cerrahi Makas Neden Kullanılır?
Kullanım alanları, şekilleri ve işlevleri bakımından diğer makaslardan farkı olan cerrahi makasları sterilize olmaları açısından büyük avantaj taşır. Çünkü makasların üzerine herhangi bir bakteri veya mikrobun bulunması bazı kötü sonuçlara sebep olabilir. Bu kötü durumlar ise şu şekildedir:
- Yaranın daha uzun bir sürede iyileşmesine
- Açık olan yaranın enfeksiyon kapmasına
- Mikrop yüzünden oluşan yaranın daha da kötü olmasına
Bu gibi sorunlarla karşılaşılabileceğinden dolayı, özel yapım çelikten üretilen cerrahi makaslar kullanılır. Üstelik cerrahi makas çeşitleri, daha sağlam olduğu için doktorlar ve hatta veterinerler için de kullanılması oldukça faydalıdır. Bazen cerrahi makasların farklı çeşitleri de karşımıza çıkabilir. Bunun nedeni birçok olayda kullanılmasıdır. Mesela bandaj çıkarılması durumunda, hastayı yaralamamak için kıvrımlı makaslar tercih etmek daha doğru olur.
Cerrahi Makas Çeşitleri
Sağlık alanında cerrahi makaslar ameliyat sonu pansumanı yapmak, doku ya da sütürü kesmek gibi birçok işlevde kullanılmaktadır. Bu sebepten makaslar çeşitli gruplara ayrılır. Metzenbaum başta olmak üzere en çok tercih edilen cerrahi makas çeşitleri şöyle sıralanabilir:
Metzenbaum Makas
Bu makas hassas doku için tercih edilir. Herhangi bir sütür, dren ve hassas olmayan doku kesimi için kullanılamaz. Hassas dokularda işlem kolaylığı sağlamasının nedeni ise ucunun hafif eğri olmasıdır.
Tenatomi Makas
Duruma göre kavisli, düz, künt veya keskin olmaktadır. Oftalmik cerrahi, nöroşirürjide ve maksillofasiyal cerrahide sık olarak tercih edilmektedir. Hassas cerrahiyi sağlamak için kullanılan bir cerrahi makastır.
Mayo Makas
Mayo makasının yarı küt uçlara sahip olması onu diğer makaslardan farklı kılan en önemli özelliğidir. Sıklıkla fasya kesimlerinde tercih edilir. İki çeşidi vardır bunlardan biri düz mayo makası diğeri ise kavisli mayo makasıdır. Metzenbaum makasının terine daha çok kalın dokuları kesmek için kullanılır.
Bandaj Makası
Bu makas alçı makası ismi ile de kullanılır. Pürüzsüz ve dairesel bir diske sahiptir. Bu en önemli özelliği sayesinde dokuların travmatize olmasına engel olur.
Siebold Makas
Daha derin olan alanlarda işlem yapmak için tercih edilir. Genellikle rahim girişimlerinde veya epizyotomi açılmalarında kullanılmaktadır.
İris Makas
Özel olarak tasarlanan bir makas olan iris makası, oftalmik cerrahisi için üretilir. Çok narin ve hafif olmasının yanı sıra şekil açısından düz ve kavisli olmaktadır.
Göbek Kordon Makas
Bu makas doğumdan sonra bebeğin plesantayla olan göbek kordonunu (bağını) kesmek için tercih edilir. Bıçakları yuvarlak, birbirine geçme özelliği bulunan ve kör uçlu bir makastır.
Favoloro Makas
Genel olarak kardiyovasküler cerrahide tercih edilir. Yoğun ve hassas dokularda kesme işlemi yapılacak ise favoloro makası kullanılır.